Egyre több az adathalász támadás a Facebookon, és elég egy félrekattintás, egy óvatlan pillanat, és máris kitettek az oldaladról, a hirdetési fiókodból és a vállalkozásodból. Mit tehetsz ellene és honnan ismerd fel? Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?

Az adathalász oldalak nagyon megtévesztőek

Egy nagyon kedves ügyfelem küldte el számomra az alábbi képet. Szerencsére ő észrevette, hogy valami nem stimmel, így nem lesz az adathalászat áldozata.

Ha megnézed, elsőre nem csoda, ha hirtelen megijedsz, hiszen nagyon valóságosnak tűnik:

Adathalászat a Facebookon - Online Specialista

Amint látod, ők például használják a Facebook logót, valóságosnak tűnik az oldal neve is (igaz, csak első olvasatra). A szöveg hivatalos és viszonylag hihetően, a Facebook stílusában íródott. Ez nagyon megtévesztő lehet, de nem kell bedőlni semminek elsőre!

Honnan ismered fel, hogy egy adathalász oldalról van szó?

Akit már tiltott le a Facebook, az tudja, hogy nem ilyen egyszerű az egész, hogy kap egy értesítést, és helyrehozhatja. Ha letilt, akkor letilt rendesen, és nem igazán ad második, harmadik vagy sokadik lehetőséget. Az már más kérdés, hogy vissza tudod-e állítani, de az tuti, hogy ha tiltani akar, akkor tilt is.

Ráadásul a Facebook nem jelöl meg posztban. Általában kapsz értesítést, e-mailt, illetve profil tiltásnál nem is enged bejelentkezni.

De mi van még itt, ami gyanús?

Szerencsére nem nagyon kell ahhoz angol tudás, hogy észrevedd, az oldal neve nem Blocking Pages, ahogyan helyes lenne, ugyanis az utolsó előtti e betű fordítva van. Ez már el is árulja, hogy kamu az egész. De vannak még további árulkodó jelek.

Bár kitakartam, a szöveg alatt jó pár oldal került felsorolásra. Ez az adathalászok bevált módszere, a Facebookra egyáltalán nem jellemző.

Igaz, erre a példára ez nem igaz, de sok adathalász poszt rossz helyesírással íródik, Google-fordítós érzést kelt.

Hogyan előzd meg a bajt?

Van néhány dolog, ami segít megvédeni a profilod és az oldalad az adathalászoktól:

 • Nézd át az adatvédelmi beállításaid!
 • Kétfaktoros hitelesítés: A Facebook egyre jobban arra sarkall mindenkit, hogy állítsa be a kétfaktoros hitelesítést. Ezt javasolt megtenned, mert védi a profilod biztonságát.
 • Egyedi és erős jelszót használj (számok, kis- és nagybetű, különleges karakterek)! A Facebook jelszavad ne használd máshol! Az a legjobb, ha semmi értelme nincs a jelszónak, azaz nem tartalmazza, hogy admin szót, a neved, a gyermeked/házastársad nevét, a születési dátumod stb.
 • Jelszó megváltoztatása: a legjobb, ha akár hetente megváltoztatod a jelszavad. Macerásnak tűnik, de ha megment a bajtól, akkor sokat ér.
 • Mindig legyen rajtad kívül legalább 1 adminisztrátor a Vállalkozáskezelőben, az oldaladon és a Hirdetéskezelőben! Ha egyedül dolgozol, jelöld meg adminnak egy családtagod!
 • Semmi gyanúsra ne kattints! Ha elbizonytalanodsz, kérdezz meg egy szakértőt!

Mit tegyél, ha adathalászok vetik ki rád a hálójukat?

Több lépés van, amelyet érdemes megtenned, ha ilyennel találkozol:

 1. NE KATTINTS a linkre! Ha ezt megteszed, szinte biztos, hogy oda az oldalad.
 2. Jelentsd a Facebooknak a posztot! Ehhez nem kell mást tenned, mint a bejegyzés jobb felső sarkában lévő … jelre kattintasz, és kiválasztod a megfelelő menüpontot.
 3. Jelentsd a Facebooknak az oldalt is! Ehhez az oldalon lévő … jelre kattints.
 4. Javasolt másokat is megkérni, hogy jelentsék a Facebooknak.

Mit tegyél, ha kattintottál, és bekövetkezett a baj?

A legrosszabb eset, hogy megtörtént a baj, és kizártak az oldaladról, sőt akár még költik is a pénzt a bankkártyádról. De még így is van pár dolog, amit megtehetsz:

 • Ha még be tudsz lépni a személyes profilodra, keresd meg a beállításoknál a Biztonság és bejelentkezés menüpontot, majd jelentkeztess ki minden gyanús eszközt.
 • Ha véletlenül megmaradt az oldaladnál valamelyikőtök admin szerepköre, akkor töröljétek az adathalász felhasználót.
 • Ha nem tudsz belépni sem, akkor kérj jelszó emlékeztetőt.
 • Ha semmiképpen nem tudsz belépni vagy nem tudod törölni az új felhasználót/felhasználókat, akkor azonnal tiltsd le azt a bankkártyádat, amelyik a hirdetési fiókhoz van kötve!
 • Ha a PayPal fiókoddal kötötted össze a hirdetési fiókod, akkor menj rá a beállításokra (fogaskerék ikon), a Webes kifizetések menüponton belül az Automatikus kifizetéseimre. Itt látnod kellene egy kék Facebook feliratot a kimutatásban. Ha nincs ott, akkor kattints erre: My preapproved payments. Ezután már látnod kell a Facebookot. Ha arra is rákattintottál, akkor a Statusnál állítsd át az Active státuszt.
 • Miután ezeket elvégezted, jelentsd a Facebooknak a problémát a következő linken: https://www.facebook.com/hacked!
 • Jelentsd az oldalt és a posztot a Facebooknak, ha eddig nem tetted meg! Kérj erre másokat is!
 • Ezután 2 dolgot tehetsz: vagy vársz 24-48 órát, vagy írsz a supportnak is itt: https://www.facebook.com/business/help/support/get-help.
 • Ha nem történik semmi, kezdd el szó szerint zaklatni a supportot, és írj nekik akár 1-2 naponta!

Ha a fenti lépéseken végigmentél, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél a fiókod biztonsága/visszaállítása érdekében.

Nézd meg ezt a videót, amelyben elmeséljük, hogyan szereztük vissza ügyfelem feltört fiókját és azt a pénzt, amelyet elköltött a hacker: